Zuid Vietnam, Cambodja en Laos
Door: Nienke en Tjalling
Blijf op de hoogte en volg Tjalling en Nienke
22 Februari 2009 | Vietnam, Hanoi
Na een paar weekjes in hoog tempo rondgereisd te hebben is het weer de hoogste tijd om jullie op de hoogte te brengen van onze belevenissen. Eigenlijk zijn het er te veel om op te noemen. … Allereerst voor de topo-freaks onze route: Hué, Hoi An, Nha Trangh, Ho Chi Minh, Mekong delta, Chau Doc, Phnom Penh, Siem Reap, Kratie, Don Det, Pakse, Vientiane, Vang Vieng en Luang Prabang.
Dan nu een paar hoogtepunten van de afgelopen weken. Ten eerste toch wel dat na het bevriezen in noord Vietnam het sinds Hué warm is. Heel warm kunnen we wel zeggen. Zelfs zo warm dat we mochten ontdekken dat het ‘navel-spelen’ geen Chinees fenomeen is, maar dat de mannen zowel in Vietnam als in Cambodja en Laos hun shirt omhoog trekken als het kwik stijgt.
Na een paar dagen in Hoi An en Nha Trangh van het strand te hebben genoten hebben we Ho Chi Minh bekeken zoals het hoort: Op de motor. Net zoals 9 miljoen Vietnamezen dat dagelijks doen. Tjalling vond het leuk. Nienke vond het leuk worden toen we de stad achter ons lieten (we waren op weg naar de Cu Chi tunnels waaruit de Viet Cong de Amerikanen terroriseerden. De Amerikanen vonden dit niet leuk en beloonden de Viet Cong met 3 kg bom per vierkante meter. Wij snappen ook niet dat er nog Vietnamezen over zijn). Vanaf de motor stapten we in de boot, waarmee we over de Mekong op weg gingen naar de drijvende immigratiepost om Cambodja binnen te komen. Vanaf de boot zagen we meer van het armere Vietnam: hard aan het werk op de rijstvelden, wonen in rieten hutjes en vissen met speren.
Vanaf de boot met de bus naar Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja. Hier meer oorlog geschiedenis. Deze keer over de Rode Khmer. De Amerikanen vonden het niet voldoende om alleen Vietnam te bombarderen, maar gingen ook los boven het Cambodjaanse platteland, omdat daar een paar Vietnamezen zouden zitten. Als reactie hierop is de Rode Khmer ontstaan: een anti-Amerikaanse communistische beweging, die onder leiding van Pol Pot in 1975 de macht over heeft genomen in Cambodja. Doel was het creëren van een agrarische utopie. Om dit te bereiken vond meneer Pot het nodig om alle geschoolden, monniken, buitenlanders, en uiteraard politieke tegenstanders uit de weg te ruimen. Ook hun families werden niet gespaard. Pagoda’s en scholen waren niet meer nodig en werden omgetoverd tot martelkamers en concentratiekampen. De moordpartijen gingen tot ver in de jaren 90 door en uiteindelijk is een kwart van de Cambodjaanse bevolking omgekomen. In Phnom Penh hebben we een van deze ‘scholen’ bezocht, die nu een museum is geworden. 20.000 mensen zijn de ‘school’ binnen gegaan, slechts 5 hebben het overleefd. Er hangen nu foto’s van de martelingen en van de slachtoffers en het bloed zit nog op de muren. Erg indrukwekkend.
Net zo indrukwekkend waren de killing fields die we vervolgens hebben bezocht. Ter nagedachtenis aan de mensen die hier zijn omgekomen is van hun schedels en skeletten een pagoda gebouwd. Wij waren wel onder de indruk. Raar om te beseffen dat iedereen die ouder is dan wij, deze oorlog mee heeft gemaakt.
Dan over op een wat luchtiger onderwerp: de tempels van Angkor Wat. Al was de invloed van Pol Pot hier ook te merken. Alle hoofden van de standbeelden zijn door de Rode Khmer afgehakt: ook de nationale identiteit moest vernietigd worden. Maar ook zonder hoofden waren de tempels schitterend! Vooral het decor van de Tomb Raider film was super! De tweede dag hebben we, zoals echte Hollanders dat betaamt, fietsen gehuurd om de tempels verderop te bekijken. Ook erg mooi en vooral prettig dat er hier geen hordes kindertjes om ons heen wemelden om ons allerlei rotzooi te verkopen (pleaaaaase buy from me!!! -> op de meest zeurderige toon die je je voor kunt stellen).
Vervolgens was het tijd voor Laos. Na een aantal uren in een erg klein busje over een verlaten ‘snelweg’ (pas wel op voor de koeien en de kippen die over de weg lopen) kwamen we aan bij een hutje met wat slapende mensen in een hangmat. Dit bleek de grens te zijn. Voor 1 dollar kregen we een Cambodjaanse stempel en voor 2 dollar kregen we er een Laos stempel bij. In een nog kleiner busje gingen we vervolgens naar een eilandengroepje in de Mekong. We hebben hier een paar dagen gerelaxed in een bungalowtje. Afgesloten van de rest van de wereld zonder stroom. Gelukkig hoefden we geen soaps te missen aangezien onze Italiaanse buurman ons alles vertelde over de homo-scene in Thailand. En we er ’s nacht getuige van waren hoe hij en z’n Thaise 20 jaar jongere scharrel communicatie problemen hadden. Resultaat: einde ‘relatie’. Ook kwamen we erachter dat Duitsers met teveel happy shakes niet meer zo pünktlich zijn.
Na een bliksembezoek aan de hoofdstad van Laos zijn we nu Luang Prabang, in het noorden. Een superleuk stadje in het Karstgebergte. Al mogen we in het hotel niet zelf de was doen want: Don’t laundry by yorsself. If we see you Laundry you must pay 20.000 kip/time. Jaja, we betalen hier in kippen. We zullen er zo weer een paar miljoen bij pinnen (10.000 kip is ongeveer 1 euro).
We stappen morgen weer in een boot om verder te reizen over de Mekong naar een klein dorpje. Vanuit hier willen we een trektocht van een paar dagen gaan maken. Wij zijn weer klaar voor wat nieuwe avonturen!
Veel liefs vanuit Laos van Tjalling en Nienke
Ps: we willen heel graag foto’s online zetten, maar internet is hier zoooooo traag dat we dat nog niet aangedurfd hebben. We hebben onze hoop gevestigd op Nieuw Zeeland (daar vliegen we 10 maart heen).
Veel liefs vanuit Laos van Tjalling en Nienke
26 Februari 2009 - 09:41
Aize:
Fantastisch, al die geweldige verhalen -
26 Februari 2009 - 09:49
Roberto:
Hoi Globetrotters, Heel indrukwekkend allemaal. Fijn op deze manier jullie belevenissen te vernemen. Blijf gezond en geniet van het leven!
N'joy, Roberto. -
26 Februari 2009 - 10:07
Aize:
Ik zal het komende weekend het onderzoeksterrein uitbreiden: kijken of ze in Qatar ook aan hun navel pulken. Het is er in elk geval wel warm genoeg -
26 Februari 2009 - 10:09
Jolijn:
Fijn om weer wat van jullie te horen en nu ook live aan het chatten!! Even een digi-bakje thee, mis ik af en toe wel flink hoor! Nou blijf genieten wij doen dat hier ook van jullie verhalen!
Veel liefs vanuit lente-achtig Nederland (ga zo poging doen om met jas aan buiten lekker te lezen in het zonnetje!) -
26 Februari 2009 - 10:29
Gonnie:
He hoi,
Leuk om weer iets te horen. Wat een indrukwekkende verhalen. Toch wel iets anders dan een weekje in de apotheek :-)!!
En ook vanuit NL nog een nieuwtje: Hugo komt gezellig in Oldenzaal wonen.
Groetjes Gonnie -
26 Februari 2009 - 11:38
Jan En Susan:
wat een heftige oorlogs indrukken zeg...gelukkig ook afgewisseld met mooie natuur.Fijn, zo'n uitgebreid verslag.jullie lekker genieten! -
26 Februari 2009 - 11:47
Susan:
ik zie9 in gedachten ) een heel blije Nienke voor me met al die nieuwe stempels in haar paspoort -
26 Februari 2009 - 12:58
Helma:
Ik dacht al waar blijft de volgende update! Erg leuk om weer te lezen en gelukkig niet te lang, zodat het saai wordt :)
Ik ben vooral benieuwd naar Nieuw-Zeeland natuurlijk. Veel plezier maar weer. -
26 Februari 2009 - 13:05
Sanne:
Hey Tjalling en Nienke,
Superleuk dat jullie weer een verhaal op de site hebben gezet! Heel veel plezier nog.
Liefs Sanne -
26 Februari 2009 - 19:06
Sippie En Romke Stel:
Hallo Nienke en Tjalling
Wij zijn diep onder de indruk van jullie reisavonturen. Wij zijn in ons leven, tot nu toe, twee keer over de grens naar Duitsland geweest. Maar Bakkeveen en Eastermar zijn ook heel mooi. Geniet maar van jullie lange omweg om weer thuis te komen. -
26 Februari 2009 - 19:50
Jorrit:
Hey Tjalling en Nienke!
Mooie verhalen weer, jullie hebben het druk zo te lezen. Vergeet niet af en toe ook te genieten van jullie vrije tijd ;)
Veel plezier nog en groetjes vanuit een grijs Nederland,
Jorrit en Ankla
26 Februari 2009 - 20:01
Liesbeth Hofman:
Zo te zien doet de warmte jullie weer goed, ben zelf net terug van een weekje wintersport in Zwitserland.Hebben erg veel sneeuw gehad,de piste lagen erg schitterend bij,dit is niets vergeleken met dat wat jullie allemaal meemaken. Zie al weer uit naar jullie volgende belevenissen. Geniet ervan. -
27 Februari 2009 - 21:07
Christa:
Hoi Nienke en Tjalling, heerlijk weer een verslag van je. Ik las net op internet dat Pol Pot z'n echte naam Saloth Sar was en die naam past 1000 keer beter bij hem. Hier stond 1/5 v.d bevolking i.p.v. 1/4, scheelt gelukkig weer een paar. Ik hoop van harte dat ze hem ook een kopje kleiner gemaakt hebben. Het zal wel zelfmoord geweest zijn, ook prima maar wel een beetje heel veel te laat.
Blij dat je wat vrolijker onderwerpen bent gaan zoeken, je had dus rustig je wasje kunnen doen want die 20.000 kippen kunnen jullie nog wel missen, lijkt me. Op naar Nw Zeeland dus, ben benieuwd, genieten maar.
Liefs. -
28 Februari 2009 - 09:08
Helma W.:
Dat zijn weer mooie verhalen. Klinkt erg indrukwekkend!! Ik heb inmiddels een optie op een vlucht naar Australië.
xx Helma W. -
01 Maart 2009 - 19:12
Pors:
hey luitjes!
Weer een hoop gedaan - ben nu al benieuwd naar de foto's!
ik ben met adnd vrijgesteld van het schrijven van updates, maar ik kan je wel vertellen dat er weer met XP is(en wordt) gestrooid! -
07 Maart 2009 - 10:40
Ina:
benieuwd hoe jullie nz zullen vinden. geniet vooral van de rust en de natuur. toch anders dan zo azie. bijna op allen campings is wel een internet, dus dan kunnen jullie vaker (of juist niet) horen hoe het hier is. -
08 Maart 2009 - 09:28
Willem:
Tja, het minder fraaie verleden aanschouwen en het (in mijn ogen) minder fraaie heden (sex industrie, west europeanen die hun seksuele heil zoeken in Azië). Maar gelukkig ook, mooi ladschap, eeuwen oude cultuur en lekker goedkoop op vakantie. N-joy & take care! -
08 Maart 2009 - 12:13
Anna-Lea:
Leuk om weer zo leuke verhalen van jullie te mogen lezen!!!
Heel veel plezier verder in het land van de kippen ;)
xx