Poco Peru en boel Bolivia - Reisverslag uit Sucre, Bolivia van Tjalling en Nienke - WaarBenJij.nu Poco Peru en boel Bolivia - Reisverslag uit Sucre, Bolivia van Tjalling en Nienke - WaarBenJij.nu

Poco Peru en boel Bolivia

Door: Nienke en Tjalling

Blijf op de hoogte en volg Tjalling en Nienke

12 Juni 2009 | Bolivia, Sucre

We hebben ons oude reistempo weer opgepakt en hebben inmiddels zuid Peru en Bolivia bekeken en staan op het punt om naar Brazilië af te reizen.

Na 3 weken in Cusco Spaanse woordjes stampen hadden we zin om weer op pad te gaan. We hebben veel bijzondere plaatsen gezien en vooral ook veel lange busritten. De kwaliteit van de bussen is hier in Zuid Amerika wat minder dan in Azië. We hebben al verschillende lekke banden, oververhitte wielen (?) en bus break downs gehad. Waardoor de busrit vaak een aantal uurtjes langer duurt dan gepland. Gelukkig beloven ze altijd een WC, muziek en films. TV en WC zijn er nooit (of ze zijn er wel, maar doen het niet), muziek soms helaas wel. We kunnen ondertussen goed meezingen met de Lirios Colombianos. Ook moeten we onze tickets altijd goed in de gaten houden. Toen we het buskaartje van Cusco naar Arequipa kochten was de datum verkeerd, de eindbestemming klopte niet en er zat al iemand op onze stoelen. O ja, we moesten toch overstappen (terwijl we gevraagd hadden of het een rechtstreekse bus was, in het Spaans) en de rit duurde 12 uur ipv 6….

We zijn benieuwd hoe de busrit naar Brazilië straks zal verlopen. Waarschijnlijk moeten er eerst 30 enorme pakketten op het dak gehesen worden (inclusief keuken, fietsen, bedden), dan moet iedereen departure tax betalen voor het verlaten van de stad en dan gaan we. Om 2 meter buiten het station weer te stoppen zodat alle mensen die de departure tax willen ontwijken in te laten stappen. Daarna kan het hobbelen op de onverharde wegen beginnen.

Hier in Bolivia zijn ze niet zo tevreden over die onverharde wegen. En ze houden nogal van demonstreren. Resultaat: demonstraties om asfaltwegen te krijgen. Berichten in de Nederlandse media maakten het thuisfront nogal ongerust: er zouden Nederlanders gegijzeld worden in Uyuni omdat de Bolivianen daar nu toch echt een asfaltweg wilden hebben. En wij waren op weg naar Uyuni….. na een paar dagen stress in Nederland bleek dat we Uyuni niet in konden (vanwege de protesten) en dat we vanuit een andere plaats de zoutvlaktes hebben bekeken. Wij hebben zelf niks van de gijzeling gemerkt (we denken eigenlijk dat de NL media het een beetje overdreven heeft) en we hebben alleen maar genoten van de schitterende landschappen (wel een beetje koud, ’s nachts tot -20 graden…..). Wij hadden geluk met onze gids, hij was slechts een uur te laat uit zijn bed na een feestje…. Andere groepen moesten zelf hun jeep besturen omdat de chauffeurs te dronken waren om te rijden.

Behalve de zoutvlaktes hebben we de Colca Canyon in Peru bezocht. Schitterende 3-daagse wandeling. Gelukkig vertelden onze Franse buren pas de volgende dag dat ze een schorpioen in hun bed hadden gevonden. We hebben gevaren op het Titicaca-meer waar mensen leven op drijvende riet-eilandjes. La Paz bezocht (lokale favoriete souvenir: gedroogde lama foetusjes van de heksenmarkt) en 3 dagen rondgehangen in de Boliviaanse Amazone. Om hier te komen moesten we met de bus over de gevaarlijkste weg ter wereld. Nadat we dit overleefd hadden durfde Tjalling ook wel te zwemmen met roze rivierdolfijnen. Nienke durfde niet zo goed. Want naast dolfijnen zaten er alligators, kaaimannen, anaconda’s en piranha’s in het water. In plaats van zwemmen heeft Nienke op de uitkijk gestaan om Tjalling te waarschuwen voor naderende kaaimannen.

Verder hebben we de hoogste stad ter wereld, Potosi, bezocht. Veel Bolivianen werken hier in mijnen. Levensverwachting: 5 jaar…. Asbest en silica deeltjes zijn niet zo goed voor de longen. Onze favoriete stad is inmiddels Sucre. En nu zitten we in Santa Cruz, de grootste stad van Bolivia.

Ondanks alle gevaren en protesten zijn we wel fan geworden van Bolivia en Peru. Wat een mooie landen!

• 12 Juni 2009 - 18:18

Dineke En Aize:

Gelukkig wisten we niets van die schorpioenen, dronken chauffeurs of anaconda's, anders hadden we ons om nog veel meer dingen zorgen gemaakt! Wat weer een prachtig verhaal. Geniet er van een kijk goed uit! Doe de hartelijke groeten aan Waldir en zijn familie en heel veel plezier bij het medicijnenproject in Brazilë.
    Liefs!

• 12 Juni 2009 - 19:21

Miranda:

Hey daar ver weg!
    Weer zo'n mooi verhaal over jullie belevenissen!
    Had net via Nienke's hyve al een berichtje gestuurd waarin ik ook een vraag stel, maar die is net door de vorige reactie (ouders?) beantwoord!
    Geniet van jullie reis!
    Groetjes Miranda.

• 12 Juni 2009 - 20:59

Christa:

Levensverwachting van de mijnwerkende Bolivianen is 5 jaar? Je bedoelt dat ze 5 jaar in die mijnen kunnen werken en dan dood gaan?
    Goed dat jullie alles beschrijven, dan kun je het na 10 jaar nog weer nazoeken en na 40 jaar kun je nog zeggen: "waar zijn we ook weer geweest en wat hebben we allemaal beleefd, dat zoeken we even op". Nog 61 dagen voor de boeg, poeh, genieten maar. Doeg.

• 13 Juni 2009 - 10:09

Jolijn:

Heerlijk herkenbare verhalen weer! Super de puper. Bram heeft werk!!! Wel verweg (vanaf ljouwert dan) Maar goed... Groetjes aan Vouch en family blijf nog steeds voorzichtig doen en mooie avonturen beleven!
    Liefs Jolijn

• 13 Juni 2009 - 14:34

Jan En Susan:

Jullie verhalen en ervaringen worden steeds heftiger......het wordt tijd, dat jullie thuiskomen...haha.. Geniet nog maar lekker, maar laat wat regelmatiger iets van jullie horen..graag...liefs

• 13 Juni 2009 - 17:15

Anke:

Hey wat leuk om weer een verhaal te lezen! Wel spannende dingen allemaal zeg, ik ben blij dat alles goed is! En wat leuk dat jullie weer medicijnen gaan uitdelen, dat begrijp ik hier uit de reacties ten minste :-) van mij ook de groeten aan Voucher he, hihi. Ik wens jullie een leuke tijd daar, en ook waar jullie nog naar toe gaan! Liefs vanuit een zonnig Nederland, Anke

• 15 Juni 2009 - 07:58

Arina:

Jip Nine en Tjalling!

Het klinkt alsof jullie veel geluk gehad hebben door al die gevaren te kunnen trotseren... Of is het geen geluk en gewoon ('gewoon'?) ervaren reizigersschap? Ik denk dat laatste!

Voor mijn bas ge ik trouwens misschien een effectpedaaltje aanschaffen. De naam is geweldig: Green Screamer :D. In mijn band is mijn bijnaam al A-green-A (weer wat anders dan Rientje), vanwege mijn liefde voor groen :) en zo'n Green Screamer zou ik alleen al vanwege de naam en de mooie kleur moeten kopen :P.

Veel plezier in Brazilie!

Liefs en waaahtjes,
    Rientje xx

• 21 Juni 2009 - 09:04

Janda:

hele mooie verhalen..hier in opeinde alles goed nog maar een paar weekjes en dan alweer zomervakantie..vandaag is het vaderdag...dus mag heit lekker de hele dag niets doen..mijn ouders zijn met oom roelof en t lenie (geloof ik)naar paleis soestdijk??heel veel plezier gewenst
    gr janda

• 07 Juli 2009 - 10:31

Liesbeth Hofman:

Wat een spannende tijd hebben jullie achter de rug zeg. Kan ik van mezelf niet zeggen. Ben inmiddels voor de 2e keer geopereerd aan mijn knie omdat het nog steeds niet goed was. Hopelijk heeft de chirurg het nu wel goed gedaan, ben het echt wel zat om met krukken te lopen (al vanaf 2 april).In september gaan we naar Israel en we hopen dat we net zo'n geweldig tijd hebben als jullie natuurlijk, al hoe wel de verhalen vast niet zo spectaculair zullen zijn. Gelukkig hoeven we niet zo ver te lopen en reizen we met een iets luxer vervoermiddel. Geniet van de mooie dingen die jullie nog tegen zullen komen en wees vooral voorzichtig.

• 07 Juli 2009 - 13:06

Miranda Schlötel:

Wat een verhalen zeg! Ik heb me even weer "ingelezen", het was alweer een poosje geleden dat ik jullie verhalen gelezen had. Heerlijk dat jullie langer blijven en dat dat allemaal te regelen was, heel veel plezier nog en geniet er nog maar even lekker van. (of misschien nog een keer verlengen?)