Peruaans Prietpraat - Reisverslag uit Lima, Peru van Tjalling en Nienke - WaarBenJij.nu Peruaans Prietpraat - Reisverslag uit Lima, Peru van Tjalling en Nienke - WaarBenJij.nu

Peruaans Prietpraat

Door: Nienke en Tjalling

Blijf op de hoogte en volg Tjalling en Nienke

15 Mei 2009 | Peru, Lima

Hola amigos y amigas! Qué tal? Nosotros estamos muy muy bien!

Inmiddels zitten we in Cusco (Peru) en zijn we een cursus Spaans aan het volgen (hadden jullie nog niet in de gaten toch?) Vandaag is onze laatste dag en hebben we er alweer 2 weken woordjes stampen en Spaanse verhaaltjes schrijven op zitten. We spreken nog lang geen vloeiend Spaans, maar snappen nu tenminste waar de mensen op straat het over hebben. Met dank aan meesters Jorge en Dante en aan onze hele club ‘tandems’. Bij onze school kun je je opgeven om te oefenen met een Peruaan die Engels studeert. Dat leek ons wel leuk. Alleen is het aanbod Peruanen nogal wat groter dan het aanbod Engels sprekenden. We hebben inmiddels al een stuk of 8 tandems verzameld….. De officiële tandem van Nienke is Mayra. Een beetje een zwaarmoedig meisje, waarmee ik gezellig elke dag over de rechten van dieren, varkensgriep, global warming en een profetes uit Würzburg (ja echt!) mag kletsen. Ondertussen legt Tjalling aan Salvador uit dat je in het Engels een v NIET als een b uitspreekt en oefent hij met Erica en Cynthia een toneelstuk over een restaurant waar de biefstuk wordt geserveerd met schaamhaar. Daarnaast keuvelen we nog met oa Luis (maar die kunnen we eigenlijk niet verstaan…..), Alex (die al 3 jaar een geheime vriendin heeft), Gustavio (die ondertussen ook nog Chinees leert) en Ruben (die het ‘qué interesante! Vindt dat Dutch en Deutsch niet hetzelfde zijn).

Verder brengen we onze tijd door met door Cusco slenteren (kunnen we geen genoeg van krijgen, zo’n leuke stad!) en guacemole eten bij ons favoriete restaurantje (daar kunnen we al helemaal geen genoeg van krijgen!!!) We kwamen er gisteren achter dat de manager van het restaurant ook bij ons op school zit en nu zijn we dikke vrienden. Dat resulteerde vandaag al in een extra grote portie chips con guacemole.

Die extra calorietjes konden we ook wel gebruiken na de uitputtende Inca Trail. Tjalling was de laatste dag ziek en Nienke tijdens de hele trail. Iets verkeerds gegeten denken we. Maar desondanks de buikkrampen was het geweldig! Uitzicht op besneeuwde bergtoppen, langs oude inca ruïnes, over een pas van 4215 meter, door jungle en nevelwoud en met als toetje Machu Picchu. Geweldig!!! Weer een hoogtepunt (deze keer ook letterlijk) van onze reis.

Voordat we in Cusco aankwamen eerst een paar dagen in Lima, toen een paar dagen rondgehangen bij een oase in de droogste woestijn ter wereld. Schitterend om door de zandduinen te lopen en zonsondergangen te bekijken. Ook hebben we nog een eilandje bezocht met duizenden en duizenden vogels, pinguins, zeeleeuwen en zelfs dolfijnen.

Zondag gaan we weer verder. Eerst naar Arequipa en vanaf daar richting Bolivia. We hebben inmiddels ook besloten om tot augustus weg te blijven. Al was het nog een hele klus om de vlucht te verplaatsen. Volgens ons reisbureau moesten we zelf met Iberia bellen. Leuk! dachten wij, kunnen we meteen ons Spaans oefenen. Maar van Iberia moeten we Quantas bellen en van Quantas moesten we Cathay Pacific bellen en van Cathay moest het via de website, maar de website werkte niet….. Toen papa Veger in Nl maar ingeschakeld. Maar ook van Iberia Nl moest Aize Cathay bellen, maar van Cathay moest hij Iberia bellen. Pffff, wat een gedoe! Uiteindelijk heeft het reisbureau het toch maar zelf geregeld en toen kon het blijkbaar wel…….

En dan, op veler verzoek, eindelijk staan er foto’s online!!!! Klik op onderstaand linkje en verbaas je over de rijstvelden in Azië, de schitterende natuur in Nieuw Zeeland en Machu Picchu die uit de wolken te voorschijn komt. Maar verbaas je vooral over hoe bruin we wel niet zijn!

Chao!
Killing en Inca (om maar 2 van de Spaanse varianten op onze namen te noemen, maar we luisteren tegenwoordig ook naar Tallin en Nunca, Gorrit en Gohanna en Kelly en Ninca)

• 15 Mei 2009 - 20:47

Dineke En Aize:

Lieve Gorrit en Ninca,
    Mui bien verhaal. Tige jammer dat jimme pas wer yn augustus werom binne, mar hopelik genietsje jimme er wol fan.:) Hebben jullie die ene Peruaan wel het verschil uitgelegd tussen dutch, deutsch en Frysk?
    Oant sjen
    liefs uit Drachten

• 15 Mei 2009 - 22:06

Arina:

Aaah wat een leuke verhalen! Ik vind het knap dat jullie de irritatieregeldingetjes toch altijd weer om weten te buigen tot een leuk verhaal :). Veel plezier in de extra reismaanden :) (maar dan wel echt weer een keer huiswaarts keren hoor!)

X en waah!
    Rientje

ps @ Nienke: Ze noemen je geen Nine?

• 16 Mei 2009 - 09:58

Gonnie:

Wat een leuke verhalen weer :-) En ik ga zo even jullie foto's bekijken.
    Heel veel plezier nog!
    Geniet ervan!

Groetjes uit Oldenzaal
    Hugo & Gonnie

• 16 Mei 2009 - 10:50

Bram En Jolijn:

Vet leuk verhaaltje weer! Bram vindt Tjallings baard wel heel stoer en mannelijk inmiddels... Hoop niet dat hij der ook aan gaat beginnen hahaha. Verder dikke lol om jullie bijnamen. Creatieve lui hoor die inca's!!!
    Geniet nog ff flink van de guaco nu het nog kan!!
    Dikke tut vanuit Fryslan

• 16 Mei 2009 - 15:12

Helma:

Zo toe maar! Nog langer wegblijven. Wat zijn de volgende bestemmingen dan?
    Ik heb natuurlijk eerst de NZ foto's bekeken. Prachtig!!!

• 17 Mei 2009 - 17:17

Marijke:

Hi Nienke en Tjalling,

ik zat wat de surfen op hyves en kwam via Nienkes hyve op jullie wereldreis website! Wat maken jullie een gave trip zeg! Jullie zijn eigenlijk vrij snel na de India/Nepal trip vertrokken..
    Prachtige verhalen en prachtige foto's! Ik kan niet wachten om ook weer op reis te gaan! Geniet ervan daar maar daar twijfel ik niet aan!

Groetjes, Marijke

Wieteke:

nice, nice!

• 18 Mei 2009 - 12:48

Liesbeth:

Nu jullie toch eenmaal onderweg zijn kan ik jullie geen ongelijk geven om de vakantie "ietsjes" langer te maken. Ik heb echt genoten van jullie foto's hopelijk volgen er nog meer.
    Groetjes uit Stadskanaal.

• 19 Mei 2009 - 18:19

Jan En Susan:

hi Killing en Inca. Leuk jullie nieuwe story. Eet nog maar veel guacemole, want anders zijn jullie straks onherkenbaar.....

• 19 Mei 2009 - 21:32

Christa:

Prachtig Gohanna, weer genoten van je verhaal en vooral van de foto's. Indrukwekkend hoor en jullie gaan dus nog langer vakantie vieren. Zo zuinig aan gedaan, is het geld nog niet op?
    Wij zijn naar de bruiloft van Joke en Taco geweest en dat was ontzettend gezellig. Joke natuurlijk een prachtige bruid (niet anders verwacht hè?) en Taco deed niet voor haar onder in zijn mooi kostuum. Bijna iedereen van Damen was er bij en we gingen los op de muziek van de band Ten-Speed. Liesbeth moest wel vanaf de kant toezien want haar (geopereerde) knie wil nog niet mee werken. Damen is vanaf gisteren: van Aken, en het moet nu allemaal nog even wennen maar het gaat al redelijk goed. Zo, ben je even op de hoogte. Heel veel plezier en groetjes aan Gorrit. Liefs.

• 20 Mei 2009 - 20:13

Nanning En Inge:

Weer even genieten van jullie verhalen, maar ditmaal met een superleuke verrassing in de vorm van foto's. Goede reis verder door Bolivia en volgende landen, met leuke/boeiende ontmoetingen.

Groetjes vanaf de Wetterwille.

• 21 Mei 2009 - 18:47

Hans En Wil:

Wat een schitterende foto's en wat zien en beleven jullie veel. En.. niet te vergeten, wat zijn jullie bruin!!!
    Als we dit allemaal zo lezen kunnen we best begrijpen dat jullie er nog een paar maandjes aan vast gaan plakken.
    Liefs van Hans en Wil

• 23 Mei 2009 - 08:05

Wilma:

Wat is de wereld toch divers he, als je jullie foto's ziet! Echt ontzettend mooi. Geniet er nog lekker van, en houdt ons op de hoogte!
    Kus Wilma

• 25 Mei 2009 - 08:17

Cor:

Nou had ik al een tikkeltje jaloerse gevoelens en dan kom je ook nog met zo'n foto reportage... het is dat het vandaag 27 graden is in Nld anders was ik ook op het vliegtuig gestapt. Vl plz maar dat komt wel goed volgens mij :)

• 27 Mei 2009 - 13:09

Jolijn:

ps. veranderen jullie je aankomstdatum nog even op deze site. Anders zitten jullie iedereen steeds lekker te maken dat jullie over 21 dagen al terug zijn.... Was dat maar waar!

• 07 Juni 2009 - 18:35

Reda:

Chers Tjalling en Nienke,

heel erg mooi daar boven op de bergen. Welke huidkleur hebben jullie nu eigenlijk? en hoeveel talen spreken jullie nu?

gewoon doorgaan jongens!!!

groetjes